Pil til pynt….

På Vejborg har vi en forkærlighed for bl. a. ‘Ornamental Willow’, som de kaldes i UK. Herhjemme kan vi kalde det ‘Pil til Pynt’ og det er pilesorter, der hovedsagelig anvendes til dekorativt formål, såvel i haven som solitærtræer/buske og flere af dem er særdeles velegnede til afskæring og dekoration.

Stynede 'klippetræer', som er klippet i marts.

Stynede ‘klippetræer’, som er klippet i marts.

Jeg har pt. desværre ikke billeder af alle tilgængelige sorter, men de kan findes under deres latinske navn på nettet. Man kan stikke pil meget tidligt, når ellers jorden er blød – det gør ikke noget, at der kommer frost, for de begynder først at sætte rødder, når temperaturen passer, så jeg klipper stiklinger fra starten af februar til udgangen af marts.

Fra nytår annoncerer jeg med salg af pilestiklinger på Gul & Gratis, og her kan man følge salget og er velkommen til at stille spørgsmål om pil på annoncerne. Sender gerne.

Sorterne pt. er:

Salix vitellina ‘Alba’ ‘Guldpil’ – velegnet til hæk/hegn, fantastiske rød/gul/orange grene om vinteren – især på mager jord.

Salix daphnoides acutifolia ‘Kaspisk Dugpil’ – velegnet til hæk/hegn, smukke mørkerøde/bordeaux grene og hvide gæslinger i det meget tidlige forår.

Salix myrsinifolia Sortpil – sorte, graciøse grene. Dekorativ sammen med ‘Alba’

Salix sachalinensis ‘Sekka‘, Dragepil – kraftigvoksende, pladskrævende bred busk med vildt forskruede og meget dekorative grene med flotte gæslinger. Beholder løvet helt  ind i december.

Salix fragilis ‘bullata‘ – hårdført træ med karaterristiske kugleformet ‘ blomkålslignende’ krone.

Salix candida ‘Salviepil’ – busket og tæt vækst med grå og filtede blade.

Salix pyrifolia ‘Balsampil’ – smukke og lette, hængende blade med graciøse bladsnipper.

Salix magnifica ‘Magnoliabladet pil’ – helt usædvanlig pil med store mørkegrønne/mørkerøde tykke blade. MEGET speciel og dekorativ som solitær busk, især på næringsrig jord.

Salix erythroflexuosa ‘Rød Troldpil’ – smukt og hurtigvoksende ‘krusedulletræ’ med rød/orange grene – især på mager jord, velegnet til afskæring m. m.

Salix candida 'Salviepil'

Salix candida ‘Salviepil’

 

Salix pyrifolia ‘Balsampil’

Salix vitellina 'Alba'

Salix vitellina ‘Alba’

Salix sachalinensis 'Sekka' Dragepil

Salix erythroflexuosa ‘Rød Troldpil’

006

Her er nogen af mine stynede ‘klippetræer’ af Salix alba, med råuld, for at holde de mange rådyr i haven på afstand, da de fejer på dem og spiser bark og knopper med stor vellyst.